Geri

TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi

Eğitim / Araştırma

Yapı elemanlarının birçoğu esnek, ileriye dönük bir çok ihtiyacı karşılayabilecek şekilde tasarlandı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Kampüsü gelişim planlamasının dördüncü aşamasında inşa edilen Teknoloji Merkezi,  Mühendislik Laboratuvarları ve Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi stüdyolarını içermektedir. Yapıda, Makine, Endüstri, Bilgisayar, Elektrik ve Elektronik, Biyomedikal, Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği bölümleri için büyüklükleri 64 ila 200 m2 arasında değişen toplam 82 adet laboratuvar bulunmaktadır. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi için de  on iki adet stüdyo, bir adet de  tasarım ve maket atölyesi tasarlanmıştır. Teknoloji merkezinin, ilerde gelişime açık olacak şekilde, koridor sonlarında bırakılmış olan rezerv bölümlerinden köprü ile diğer fakülte birimlerine bağlanacağı  planlanmıştır.

İlk etap yapılarında tasarlanan avlu bu yapıda da sürdürülen bir mekan düzeni olmuştur. Laboratuvarların, bodrum katta planlanan su türbini test merkezinin şeffaf cepheleri ve teraslarla çevrelenen avlu, yapının hemen her yerinden algılanmaktadır. Avlu-iç bahçe cephesinin tamamen şeffaf oluşu tüm mekanların birbirleri ile görsel ilişkilerini güçlendirmiştir. Zemin katta koridor ve girişe yakın tasarlanan amfi ile kantinden iç bahçeye ulaşım sağlanmaktadır. Bu mekanın öğrenciler tarafından etkin bir şekilde kullanılması hedeflenmiştir.

TOBB ETÜ HİDRO adıyla kurulan dünyanın en büyük su türbini test merkezi, yapının bodrum katında 600 m2 taban alanında tasarlanmıştır. 12 m yüksekliğindeki bu alan bodrum katta olmasına rağmen iç bahçe ve cepheden gün ışığı alabilmektedir. Yapıdan dilatasyonla ayrılmış, prefabrik döşemelerle üzeri kapatılan 7m derinlikteki betonarme kutuda test merkezi için gerekli düzeneğin döşeme altındaki kısmı ve su deposu yer almaktadır.

Yapı programının teknik özellikleri doğrultusunda katlarda çok sayıda şaft planlanmıştır. Tesisatın her türlü gelişime açık olması ihtiyaçların sürekliliğinin sağlanması açısından önem taşımaktadır.

Bodrum katta araç girişine olanak verebilecek genişlikte koridorlar tasarlanmıştır. Her kata ulaşan ve dışarıdan servis alacak şekilde tasarlanan yük asansörü ile forklift dolaşımına elverişli koridorlardan tüm laboratuvarlara ulaşım sağlanmıştır. Zeminde yüzeyi sertleştirilmiş beton kullanılmıştır. Asma tavan kullanılmayarak açıkta bırakılan tesisat sistemleri mimari dilin tamamlayıcı parçası olarak ele alınmıştır.

Mimaride kullanılan yapısal çizgiler iç mekan düzenlemelerinde de sürdürülmüştür. Yapı genelinde malzemenin sadeliği korunmuştur. Dolaşım hollerinde ve mobilyalardaki renk kullanımlarında TOBB ETÜ’nün kurumsal renkleri olan kırmızı, mavi ve sarı tercih edilmiştir.  Ağırlıklı olarak sarı rengin kullanıldığı mekanlarda her kat  ayrı bir renk ile düzenlenmiştir.

Çizimler

İnşaat

Bilgiler

Yatırımcı: TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ 
Proje tarihi: 2010 
İnşaat alanı: 23 081 m2 
Statik: Yüksek Proje 
Mekanik: Okutan Mühendislik 
Elektrik: Akay Mühendislik 
Peyzaj: On Tasarım 
Adres: Söğütözü, Ankara